Kätilölehden nettijatkot: Puolustuspuhe kaikenlaisille kehoille

Jenny Lehtinen:
Vaakakapina – Lopeta laihdutus, aloita elämä
220 s.
Minerva Kustannus 2020

Jenny Lehtinen tunnetaan suorapuheisena Kehopositiivisuuden puolestapuhujana etenkin Yleisradiolle tekemistään ohjelmasarjoista Jenny ja Läskimyytinmurtajat, Jenny+ ja Vaakakapina. Kätilölehdestä 4/20 voit lukea Lehtisen haastattelun, jossa hän kertoo ajatuksistaan koskien painoasioita, kehopositiivisuutta ja terveyttä. Lehtiseltä on näinä päivinä ilmestymässä kirja, Vaakakapina – Lopeta laihdutus, aloita elämä, jossa hän pureutuu samoihin teemoihin.

Varhain alkanut kehoni arvostelu mursi kehonkuvani jo pienenä, ja sen jälkeen on ollut helppo uskoa kaikki hirveät näkemykset, joita vääränlaiseen, erityisesti lihavaan kehoon liitetään.

Vaakakapina-kirja ei ole laihdutusopas eikä varsinaisesti myöskään opas parempiin elämäntapoihin. Sen sijaan se on puolustuspuhe kehorauhalle, kaikenlaisten vartaloiden hyväksymiselle. Samalla se tuo lohtua laihdutusvaatimuksissa itsensä rikkoneille. Kirja on viesti hyvinvoinnin ja hyvän mielenterveyden puolesta ja avaa teemojaan heillekin, joiden on ehkä vaikea samaistua koko ikänsä omasta ulkomuodostaan kärsineiden kokemuksiin.

Kirja perustuu Lehtisen omakohtaisiin havaintoihin ja kaikkeen hänen ohjelmia tehdessään kehonkuvasta, painonhallinnasta ja terveydestä oppimaansa. Kirja ei ole tieteellinen opus, eikä sitä yritäkään olla. Taustalla on kuitenkin myös Vaakakapinan tekemisen aikana hankittua tutkimustietoa ja ammattilaisten antamia ohjeita, joiden kautta kirja kasvaa yhden ihmisen kokemusta laajemmaksi. Vaakakapina-sarjaa tehdessä asiantuntijoina toimivat ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ja personal trainer Timo Haikarainen, joilta saatuja oppeja Lehtinen sivuaa kirjassa useampaankin otteeseen.

Vaakapina koostuu sekä teemojen pohdinnasta että blogimaisemmista katkelmista, jotka käsittelevät jotain yksittäistä näkökulmaa tai vaihetta Lehtisen Vaakakapina-vuodesta. Katkelmat pohjautuvat Yleisradion sivuilla julkaistuihin teksteihin, Kapinajohtajan kuulumisiin, joten niitä seuranneelle osa tekstistä on jo tuttua. Aihepiirit laajenevat taustoittavissa teksteissä, joissa käsitellään niin kehopositiivisuutta, kehonkuvan rikkinäisyyttä, lasten kasvurauhaa, perinteisten laihdutusoppien haitallisuutta, liikkumista ja terveyttä sekä esimerkiksi ylipainoisen kohtaamista terveydenhuollossa. Rakenteesta johtuen kirjassa on jonkin verran toistoa, joka saattaa ainakin tiiviissä tahdissa lukiessa korostua. Muuten kirja on miellyttävä lukea, teksti on vetävää ja elämänmakuista, havainnot teräviä ja esimerkit koskettavia.

Jos elämä on sotkussa, minun on ensin selvitettävä asiat. Vasta sitten painolleni on ylipäätään mahdollista tapahtua mitään.

Ikuiseen laihdutuskierteeseen tai omaa kehoaan vihaamaan oppineelle kirjan tärkein anti on se, että ensimmäinen askel parempaan elämään ei ole seuraava pudotettu kilo, vaan seuraava oman henkisen hyvinvoinnin eteen tehty teko. Ja se, että terveydestä voi – ja kannattaa – aina pitää huolta, vaikka kiloja ei putoaisi ainuttakaan. Vaakakapinan ajatuksissa on monta, jotka voivat herättää lukijassa ahaa-elämyksen: Ehkä en vain ole vielä löytänyt omaa urheilulajiani! Entä jos en pakkomielteisesti enää punnitsisikaan itseäni? Mitä, jos yrittäisin oppia hyväksymään itseni jo nyt, juuri tällaisena?

Erityisesti toivoisin jokaisen lasten terveyden parissa työskentelevän ihmisen lukevan luvun Kasvurauha, jossa käsitellään lasten painoon puuttumista ja monien siihen liittyvien tapojen haitallisuutta ja toisaalta myös avataan vaihtoehtoisia tapoja toimia, jos syytä huoleen lapsen painon suhteen todella on.

Sitaatit ovat Lehtisen Vaakakapina-kirjasta.

Teksti: Riikka Käkelä-Rantalainen