”Kätilö on henkilö, joka on suorittanut menestyksekkäästi kätilökoulutukseen, joka perustuu Kansainvälisen Kätilöliiton (International Confederation of Midwives) määrittelemiin kompetensseihin koulutuksen ja kätilötyön harjoittamisen osalta. Kätilökoulutuksen suorittaneen henkilön tulee hankkia maakohtaisesti pätevyys tullakseen rekisteröidyksi kätilöluetteloon kyseisessä maassa ja/tai saadakseen laillisen luvan harjoittaa kätilötyötä sekä käyttää ammatistaan nimitystä ”kätilö”.
Kätilö on velvollinen ja vastuullinen ammattilainen, joka työskentelee yhteistyössä naisten kanssa taatakseen tarvittavan tuen, hoidon ja ohjauksen/neuvonnan raskaus-, synnytys- ja lapsivuodeaikana. Kätilön on kyettävä hoitamaan synnytykset itsenäisesti sekä hoitamaan vastasyntynyttä ja pientä lasta. Kätilön tarjoama hoito käsittää ennaltaehkäisevät toimenpiteet, normaalin synnytyksen hoidon ja synnytyskulttuurin edistämisen, epänormaalin tilan selville saamisen sekä äidissä että lapsessa, lääkäri avun hankkimisen tarpeen vaatiessa ja hätätoimenpiteiden suorittamisen silloin, kun lääkärin apua ei ole saatavilla.
Kätilöllä on tärkeä tehtävä terveysneuvonnassa ja -kasvatuksessa, ei ainoastaan naisten, vaan myös heidän perheidensä ja koko yhteiskunnan piirissä. Kätilön työn tulisi käsittää synnytystä edeltävää kasvatusta ja vanhempainvalmennusta. Kätilö on ammattilainen työskentelemään myös laajasti naistentautien muilla osa-alueilla, kuten naisen terveys ja seksuaali- ja lisääntymisterveys, sekä lasten hoitotyössä.
Kätilö voi harjoittaa ammattiaan sairaaloissa, neuvoloissa, terveyskeskuksissa, kotiolosuhteissa tai muiden terveyspalveluiden piirissä.”
Määritelmän on laatinut Kansainvälinen Kätilöliitto ja se on päivitetty vuonna 2017, suomennos: Anna-Kaisa Kokkonen.
Seuraava päivitys vuonna 2023.
Artiklat 40–43, Liite V.5 (L 255/123)
Artiklat 31–33, Liite V.2, (L 255/111)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32005L0036&from=FI
Artiklat 40–43
Artiklat 31–33
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013L0055&from=FI
Suomen Kätilöliiton asettaman laatutyöryhmän laatima ”Laatua kätilötyöhön – kätilötyön eettiset ja laadulliset perusteet” toimii keskustelun herättäjänä ja näkökulmien avartajana siellä, missä kätilöt yhteistyössä muiden seksuaali- ja lisääntymisterveyden hoitoon osallistuvien kanssa haluavat kehittää työtään ja parantaa hoidon ja palvelun laatua. Voit ladata eettiset ohjeet alla olevasta linkistä.
Kätilöliitto on kätilöiden ja kätilöiksi opiskelevien ammatillis-aatteellinen järjestö. Kätilöt ovat seksuaali- ja lisääntymisterveyden asiantuntijoita.