Kätilöt bloggaa

Yhdessä -perheiden parhaaksi

Olimme kätilöyhdistyksenä ensimmäistä kertaa mukana Kuopiossa Odotusta ja vanhemmuutta perhevalmennuksessa, joka on järjestetty messutyyppisesti Kuopion Perheentalolla. Paikalla on eri toimijoita, jotka tukevat toiminnallaan lapsiperheiden arkea (mm. neuvolan terveydenhoitajia, Kuopion ensikotiyhdistys, Kuopion Imetystukiryhmä, Kuopion ev.lut seurakunnan lapsityö ja Perheasiain neuvottelukeskus ja Pelastakaa lapset ry). Tapahtumaan on vapaapääsy ja kevään aikana valmennusta järjestetään yhteensä kolmena iltana.

Yhteistyö

Meitä pyydettiin mukaan valmennukseen neuvolan terveydenhoitajan toimesta. Olimme heti innostuneita ja kätilöiden läsnäolo valmennuksissa on mielestäni ehdottoman tärkeää. Haluan kuitenkin kuuluttaa yhteistyön merkitystä. Voimme omalla kätilön asiantuntijuudellamme tukea perheitä, mutta kun yhdistetään monen toimijan asiantuntijuus, niin mikäs sen parempi oppimiskokemus myös meille ammattilaisille.

Me saimme oman pisteemme neuvolan terveydenhoitajien vierestä toiveemme mukaan – hienoa! Ja kuinka luontevaa oli heti vaihtaa kuulumisia työkentiltä sekä saada kiitosta siitä, että me kätilöt olimme paikalla. Meitä oli odotettu. Jo lyhyen kuulumisten vaihdon jälkeen olimme jakaneet materiaalia toinen toisillemme ja todenneet, kuinka tärkeää on entisestään tiivistää yhteistyötä kätilöiden ja terveydenhoitajien kesken.

Yhdessä valmentaminen on yksi tapa tiivistää tätä yhteistyötä. Perheentalon tila ja tunnelma oli toimiva. Toimijat kiersivät toinen toistensa pisteitä ja lisäsivät tietouttaan. Ja mikä parasta, siellähän näki myös entisiä työkavereita ja kätilö-kollegoita, jotka nyt tukevat perheitä eri vaiheissa. Kätilöistä on moneksi!

Ohjaus

Yhteinen osallistuminen valmennukseen tukee myös yhteistä tapaa ohjata perheitä. Tästä teemasta olemme vasta saaneetkin lukea ja se on herättänyt keskustelua. Perheiden tapaaminen valmennuksen yhteydessä antaa mainion mahdollisuuden esimerkiksi imetysohjaukseen ja varhaiseen tukemiseen. Perhe saa samalla tietoa terveydenhoitajalta sekä kätilöltä.

Perheet

Perheet saapuivat paikalle jokainen oman aikataulunsa mukaan. Osa yksin, osa ystävän ja osa puolison kanssa. Suurin osa heistä oli raskaana ensimmäistä kertaa. Raskaus saattoi olla alkuvaiheessa tai jo lähellä laskettua aikaa. Tai osa ehkä vasta suunnitteli raskautta. Jokainen kohtaaminen on kuitenkin yksilöllinen, ainutlaatuinen ja tärkeä. Illan aikana pystyi aistimaan, kuinka avoimesti meihin suhtaudutaan. Kätilöihin luotetaan ja uskalletaan kertoa epävarmuuksista sekä myös aidosti yllättyä juttelun aikana.

Aiomme ehdottomasti olla mukana myös seuraavilla kerroilla ja kätilöyhdistyksemme keskeinen ajatus kätilöiden ja sairaanhoitajien juhlavuonna on yhteistyö sekä verkostoituminen!

Omat toiveeni kätilönä on;
Ei unohdeta perheiden ääntä.
– Pyritään avoimeen yhteistyöhön, niin meidän kätilöiden kuin muiden toimijoiden kesken – näin myös perheet saavat parhaan tuen ja yhdessä olemme vaikuttavampia.

Tea
Kätilö ja Pohjois-Savon kätilöyhdistyksen puheenjohtaja

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Kätilöt bloggaa

Kätilöt bloggaa

Kätilöliiton blogi käsittelee ajankohtaisia aiheita kätilöiltä kätilöille.

Suomen Kätilöliitto on yksi Suomen vanhimpia ammatillisia järjestöjä ja sillä on pitkä perinne kätilöitä yhdistävänä tahona.

Haluaisitko sinä kirjoittaa blogiin?

Käy lukemassa tarkempi ohjeistus ja pistä kynä sauhuten.

Uusimmat postaukset

Blogikirjoitusten aihepiirit

Blogiarkisto