Yhdistyspäivä 2024

Laadukas opiskelijaohjaus kätilötyössä 

Kokoonnuimme pitkästä aikaan kasvotusten Yhdistyspäivän merkeissä huhtikuun puolivälissä. Yhdistyspäivän työpajassa kysyimme, mitä sisältyy hyvään opiskelijaohjaukseen. Yhdistysten edustajat toivat esiin seuraavia näkökulmia: 

  • Harjoittelujakson alussa opiskelijalle tulee järjestää laadukas perehdytys. Harjoittelupaikkahan voi myös olla opiskelijan tuleva työpaikka. 
  • Opiskelijat voidaan nähdä yhtenä asiakasryhmänä kätilötyössä. 
  • Lämmin vastaanotto ja opiskelijan ottaminen työyhteisön tasavertaiseksi jäseneksi voivat tuntua pieniltä asioilta, mutta ovat merkityksellisiä onnistuneen harjoittelun kannalta.  
  • Ollaan kiinnostuneita opiskelijoista ja pyritään puhuttelemaan heitä heidän omalla nimellään. Opiskelijoille tulisi olla nimetyt ohjaajat ja on hyvä suunnitella, kuka ohjaa opiskelijoita eri työvuoroissa.  
  • Ohjaajalla tulee olla hyvät voimavarat ohjaukseen, joten välillä voi olla tarpeen pitää taukoa opiskelijaohjauksesta tai säännöstellä opiskelijoiden määrää.  
  • Olennaista on luoda luottamussuhde opiskelijan kanssa, jolloin turvallinen oppimisympäristö on taattu. 
  • Kanssakäyminen opiskelijan kanssa tulee olla vastavuoroista. 
  • On tärkeää oppia antamaan palautetta ja myös vastaanottamaan sitä, sekä opiskelijana että ohjaajana. 
  • Harjoittelun tulee olla tavoitteellista ja tavoitteita on hyvä tarkastella yhdessä opiskelijan kanssa säännöllisin aikavälein. 
  • Opiskelijan ohjaajan on tärkeää luottaa ja uskoa omaan osaamiseensa ohjaajana ja kätilönä, sekä olla valmis kehittämään myös omaa osaamistaan.  
  • Opiskelija tulee kohdata arvostavasti ja tasa-arvoisesta, ja meidän tulee muistaa, että he ovat meidän tulevia kollegoitamme. 
  • Ammattilaisina meidän tulee puuttua tilanteisiin, joissa opiskelijoita kohdellaan epäasiallisesti. 
  • Hyvällä opiskelijaohjauksella voimme rekrytoida uusia osaajia työyhteisöömme. Kätilöpulan vuoksi emme voi menettää enää yhtään tulevaa kätilökollegaa, huonon perehdytyksen tai opiskelijaohjauksen vuoksi. 

Lisäksi Yhdistyspäivän osallistujat pohtivat, miten kätilöyhdistykset ja Kätilöliitto voisivat edistää opiskelijaohjausta omassa toiminnassaan. Olennaiseksi asiaksi nostettiin yleinen suhtautuminen opiskelijoita kohtaan. Miten opiskelijoista puhutaan ja miten heitä kohdellaan? Ehdotettiin, että sekä kätilöyhdistykset että Kätilöliitto voisivat nostaa hyvää opiskelijaohjausta näkyville ja esimerkiksi palkita ansioituneita opiskelijaohjaajia. On hyvä olla kiinnostunut siitä, millaiseksi opiskelijat kokevat ohjauksensa, ja he voivat olla mukana palkittavia ohjaajia valittaessa. Esimerkiksi kätilöyhdistykset voisivat kerätä palautetta opiskelijaohjauksesta ja viedä palautteet kyseisiin työyhteisöihin. Opiskelijat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa päästä osallistumaan kätilöille suunnattuihin koulutuksiin jo opiskeluaikana. Lisäksi kätilöyhdistykset ja Kätilöliitto voisivat järjestää ammattilaisille koulutusta opiskelijaohjauksesta. Tällä hetkellä oppilaitokset eivät maksa opiskelijoiden harjoittelujaksoista korvausta työyksiköille. Keskustelua käytiin motivoisiko pieni korvaus laadukkaampaan opiskelijaohjaukseen?  

Liisa Arola 

Kätilöliiton hallituksen jäsen 

Jaa tämä postaus

Kätilöt bloggaa

Kätilöt bloggaa

Kätilöliiton blogi käsittelee ajankohtaisia aiheita kätilöiltä kätilöille.

Suomen Kätilöliitto on yksi Suomen vanhimpia ammatillisia järjestöjä ja sillä on pitkä perinne kätilöitä yhdistävänä tahona.

Haluaisitko sinä kirjoittaa blogiin?

Käy lukemassa tarkempi ohjeistus ja pistä kynä sauhuten.

Uusimmat postaukset

Blogikirjoitusten aihepiirit

Blogiarkisto