Koulutustyöryhmän kätilöenergiaa

”Istun junassa ja matkustan kohti Helsinkiä. Loppukesän aurinko kirkastaa peltomaisemat, jotka vilisevät keltaisena ikkunan takana. Mieli on aurinkoinen ja täynnä odotusta. Edessä on Kätilöliiton koulutustyöryhmän viikonloppu tulevan vuoden koulutusten suunnittelun parissa. Pitkästä aikaa tapaamme kasvotusten. Odotan innolla tulevia keskusteluja, ideoita pursuvaa ajatusten vaihtoa ja kaikkien tapaamista.”

Kätilöliitossa toimii koulutustyöryhmä, jossa on jäsenenä tällä hetkellä viisi kätilöä eri puolilta Suomea.  Koulutustyöryhmän jäsenet ovat vuorollaan työtehtävissä liiton koulutuksissa ja yhdessä me kokoonnumme suunnittelemaan koulutuksia muutaman kerran vuodessa. Koulutustyöryhmässä työskentely kiinnostaa ja kohtaan usein kysymyksen, että mitä me koulutustyöryhmässä käytännössä teemme? Yleensä vastaan lyhyesti ja virallisesti, että me ideoimme, suunnittelemme ja toteutamme ammattilaisille täydennyskoulutuksia. Voisin yhtä hyvin vastata, että me pohdimme kuumeisesti kätilöiden ammattikuntaa kiinnostavia aiheita, väittelemme välillä kiihkeästi sekä nauramme makeasti. Nyt kuitenkin kirjoitan hieman pidemmän ja perusteellisemman vastauksen.

Koulutusten lukukausi

Samoin kuin koululaisten tai kätilöopiskelijoiden uusi lukukausi käynnistyy loppukesällä tai alkusyksystä, meilläkin kääntyy uusi sivu, kun kokoonnumme yhteen viikonlopuksi, jonka aikana aloitamme suunnitelman tulevan vuoden koulutuksista. Perinteisen kokoustamisen sijaan viikonlopun kokoontuminen on enemmänkin workshop, joissa yhdistämme ajatukset ja kokemukset ajankohtaisista aiheista, hyvistä puhujista, uudesta tutkimustiedosta, saamistamme luentoehdotuksista ja omista verkostoistamme. Aiempien koulutusten palautteet luemme aina tarkasti läpi, ja nämä ovat tärkeä lähtökohta uutta suunnitellessa. Vertauskuvallisesti voisi ajatella, että meillä on pöytä täynnä erivärisiä post-it -lappuja tai hajallaan oleva tuhannen palan palapeli, josta sitten pala kerrallaan rakentuu eräänlainen mestaripiirros tai lippulaiva, jonka toivomme lipuvan kunniakkaasti seuraavan vuoden markkinoille ja poimivan matkaansa kuulijoita ja osallistujia, jotka voivat koulutuksesta poistuttuaan ajatella olleensa antoisalla matkalla.

Kokoontumisten jälkeen koulutukset ovat aluksi suunnitelmia paperilla. Kätilöliiton hallitus kommentoi suunnitelmaa ja antaa omia ehdotuksiaan. Yksi koulutustyöryhmän jäsenistä (pj) kuuluu hallitukseen ja tämä mahdollistaa mutkattoman yhteistyön. Kommenttikierroksen jälkeen työskentely jatkuu, kun lähestymme puhujia, keskustelemme puheenvuoron sisällöstä, sovimme palkkiosta ja käytännön aikatauluista. Valtion rautateiden sivustoa selataan ahkerasti. Miten Oulusta pääsee sujuvimmin ja edullisin kustannuksin Helsinkiin? Ehtiikö luennoitsija Kuopiosta paikalle Tampereelle kello kymmeneksi? Työryhmässä työskentely sisältää siis verkostoitumista ammattilaisiin ympäri Suomea, sekä puhujiin että Kätilölehden toimitukseen kuin myös näytteilleasettajiin ja koulutustila organisaatioihin. Hiljalleen palapelin kuvio alkaa hahmottua ja on aina juhlallinen hetki, kun koulutuksen viimeistelty ohjelma julkaistaan liiton nettisivuilla.

Juhlahumusta kisastudioon

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua aina, kun koulutus alkaa. Saapuvatko kaikki puhujat ajoissa paikalle? Riittääkö ruoka tai tuleeko jonoja? On niin hienoa tavata ihmisiä, joiden kanssa on vaihtanut kymmeniä sähköposteja. Toisinaan sitä myös jännittää jonkun puhujan puolesta, kun on etukäteen keskustellut hänen kanssaan. Samalla sitä aina vilkuilee koulutukseen osallistujien kasvojen ilmeitä ja pohtii ovatko koulutukseen tulleet ammattilaiset tyytyväisiä koulutuksen antiin. Olivatko puhujat tällä kertaa nappivalintoja? Koulutukseen pääsy on tämän päivän tiukentuvassa resurssi- ja taloustilanteessa ammattilaisille ainutlaatuista – juhlallinen hetki suorastaan. Toivomme, että voimme täyttää odotukset ja saatella ammattilaiset koulutuksista kotiin reput pullollaan uusia ajatuksia, joita voivat sitten jakaa kollegoille työpaikalla.

Koronakeväänä kaikki kuitenkin äkisti muuttui. Yhtäkkiä emme enää voineetkaan kokoontua ja tämä tarkoitti myös koulutusten perumista. Alun tainnutuksesta toivuttuamme totesimme, että ammattilaisten tiedontarve ei ole kadonnut minnekään ja ajan hengen mukaan koulutukset siirrettiin etätoteutukseen. Laadusta emme halunneet tinkiä ja muuttunut tilanne sai meidät tutuksi kellaristudion ja etäyhteysammattilaisten kanssa. Vaikka kätilöistä moneksi onkin, emme olisi osanneet ratkaista yhteysongelmia, joita etäkoulutuksissa eteemme tuli. Yhteistyö etäkoulutusten ympärillä opetti paljon ja kesti lopulta melkein kolme vuotta. Tuona aikana nuoret etäyhteysasiantuntijamiehetkin tottuivat jo punastelematta kuuntelemaan sekä meidän luentojamme synnytyksistä ja seksuaaliterveydestä että meidän kahvikuppimme ääressä käymiä keskusteluja. Tulen taatusti ikävöimään tuota hämyistä ”kisastudiota”.

Idearikkaita ystäviä

Kaiken tähän mennessä kirjoittamani lisäksi olennainen osa koulutustyöryhmässä työskentelyä on kiihkeä keskustelu ja nauru. Toisinaan villit ideat rönsyilevät keskusteluksi, jossa lopulta kukaan ei enää tiedä, että mikä nyt olikaan se aihe, josta piti muodostaa puheenvuorolle otsikko tai kuka olikaan se asiantunteva puhuja tästä aiheesta. Ilman tätä puheensorinaa osa ideoista olisi taatusti jäänyt toteutumatta. Ja jos nauru pidentää ikää, niin ilman koulutustyöryhmää odotettavissa oleva elinikäni olisi taatusti muutaman vuoden lyhyempi.

Lopuksi on vielä kirjoitettava asiasta, joka on koulutustyöryhmässä työskentelyn suola ja sokeri ja ne kehykset siinä mestaripiirroksessa, nimittäin ystävyys. Vaikka työskentely on toisinaan hyvin intensiivistä ja joskus uuvuttavaakin, niin yhteistyö lataa sisimpääni sellaista kätilöenergiaa, mitä en koe saavani muualta. Olen myös todennut, että kätilöt ovat tyyppejä, joiden kanssa on tietyllä tavalla aina automaattisesti samalla aaltopituudella. Ja näistä kätilötyypeistä on vuosien varrella tullut ystäviä, joiden kanssa voin todeta akkuni latautuvan.

”Viikonloppu on lopuillaan ja kotimatkalla katson taas junan ikkunan takana vaihtuvaa maisemaa. Työntäyteinen viikonloppu on takana ja aivot ovat uupuneet, mutta sydän on lämmin ja mieli tyyni. Akkuni ovat täynnä kätilöenergiaa.”

Heli Mäkelä

kätilö, Suomen Kätilöliiton koulutustyöryhmän jäsen

Suomen Kätilöliiton koulutustyöryhmä etsii uutta jäsentä tiimiinsä. Lisätietoja ja hakuohjeet löytyvät Kätilölehdestä 5/22 ja Kätilöliiton kotisivuilla: https://suomenkatiloliitto.fi/ajankohtaista/hae-mukaan-suomen-katiloliiton-koulutustyoryhmaan/

 

Kuva: Johanna Nyyssölä

Kuvassa: Kätilöliiton koulutustyöryhmän kätilöt klo 12 myötäpäivään Pernilla Stenbäck, Mariette Pontan (pj), Heli Mäkelä, Johanna Nyyssölä, Salla Asplund

 

Jaa tämä postaus

Kätilöt bloggaa

Kätilöt bloggaa

Kätilöliiton blogi käsittelee ajankohtaisia aiheita kätilöiltä kätilöille.

Suomen Kätilöliitto on yksi Suomen vanhimpia ammatillisia järjestöjä ja sillä on pitkä perinne kätilöitä yhdistävänä tahona.

Haluaisitko sinä kirjoittaa blogiin?

Käy lukemassa tarkempi ohjeistus ja pistä kynä sauhuten.

Uusimmat postaukset

Blogikirjoitusten aihepiirit

Blogiarkisto