Step up for breastfeeding

Suomessa vietetään imetysviikkoa joka vuosi lokakuun alussa. Imetysviikon tarkoituksena on herätellä tietoisuutta imetyksen edistämisestä. Tämän vuoden teemana on Step up for Breastfeeding – Educate and Support. Tavoitteena on vahvistaa imetyksen tukijoina olevien ketjua yhteiskunnassa. Kätilöinä olemme yksi tämän ketjun tärkeimmistä lenkeistä.  

 

Meillä kätilöillä on merkittävä rooli imetyksen tukijoina: äitiysneuvolassa annetaan tietoa tulevasta, synnytyssairaalassa mahdollistetaan ensi-imetys ja toimitaan vauvamyönteisten käytäntöjen mukaan. Terveydenhuollon ammattilaisina voimme antaa positiivisen kuvan imettämisestä, kannustaa ja tukea, antaa oikea-aikaista tietoa. Olemme jokainen vastuussa omasta toiminnastamme, vaikka etenkin sairaalatyön parhaita puolia onkin, että seuraava jatkaa aina. Jokainen ohjauskerta ja kohtaaminen on perheelle merkityksellinen ja ainutlaatuinen tilanne.  

 

Imetyksen edistämiseen ei tietenkään riitä esimerkiksi pelkkä onnistunut ensi-imetys, vaan perhe tarvitsee tukea ja kannustusta eri tahoilta: perheeltään, tuttaviltaan, lastenneuvolan terveydenhoitajilta ja lääkäreiltä. Imetys voi kaatua jo alkuvaiheessa läheisen vähättelevään kommenttiin, ja pitkän imetyksen mahdollistaminen voi vaatia tukea työpaikalta ja päiväkodilta. Imetyksen Tuen tukiäidit tekevät myös valtavan työn perheiden auttamiseksi. Ensimmäisten tuntien ja päivien merkitys imetyksen onnistumiselle on kuitenkin suuri, minkä vuoksi mielestäni kätilön roolia imetyksen onnistumisessa ei voi liikaa korostaa. Tuskainen alkutaival voi kaataa pahimmillaan tulevatkin imetykset, kun taas onnistunut alku kantaa pitkälle.  

 

Lähes jokainen imetyksen parissa työskentelevä kätilö Suomessa on käynyt imetysohjaajakoulutuksen. Imetysohjauksen onnistumisen kannalta on merkittävää tutkailla tietojensa ajantasaisuuden ja ohjaustaitojensa lisäksi omia asenteitaan: koenko itse imetysohjauksen tärkeäksi? Ovatko omat imetykseni sujuneet ongelmitta, vai onko taustalla negatiivisia kokemuksia? Imetysohjaajan henkilökohtaiset huonot kokemukset voivat johtaa ajatusmalleihin, jotka hankaloittavat perheiden ohjaamista. Pelkät imetysohjaajakoulutuksen tiedot eivät riitä, jos mielessään kyseenalaistaa koko asian tärkeyden.  

Kätilöiltä löytyy ammattiylpeyttä, syystä. Hyvällä kätilöllä on kultainen sydän, tarkat kädet ja nopeat hoksottimet. Meiltä löytyy osaamista tukea perheitä vaikeissakin tilanteissa. Pitäkäämme lippua korkealla myös imetyksen tukijoiden ketjussa. 

 

Hyvää imetysviikkoa!  

Piia Äijö 

kätilö  

Suomen Kätilöliiton hallituksen varajäsen 

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Kätilöt bloggaa

Kätilöt bloggaa

Kätilöliiton blogi käsittelee ajankohtaisia aiheita kätilöiltä kätilöille.

Suomen Kätilöliitto on yksi Suomen vanhimpia ammatillisia järjestöjä ja sillä on pitkä perinne kätilöitä yhdistävänä tahona.

Haluaisitko sinä kirjoittaa blogiin?

Käy lukemassa tarkempi ohjeistus ja pistä kynä sauhuten.

Uusimmat postaukset

Blogikirjoitusten aihepiirit

Blogiarkisto