Turvallinen syntymä

On hiljainen jouluaattoaamu vuonna 2014. Muu asuinalue vielä nukkuu. Itse kömmin bussipysäkille odottamaan kyytiä töihin. Viereisestä opiskelija-asuntolasta saan vaihto-oppilaan seurakseni. Hän ihmettelee, mihin minä olen menossa jouluaattoaamuna. Kerron meneväni töihin, ja että olen kätilö. Tyttö vaikuttuu kuulemastaan, sillä hän on ollut aiemmin lastenlääkäreiden luennolla, missä on kerrottu, että Suomessa syntyy maailman parhaiten voivat vastasyntyneet. Se on kuulemma suureksi osaksi suomalaisten kätilöiden ansiota. Opiskelijatyttö hehkuttaa, että nyt hän saa tavat suomalaisen kätilön! Hän on aivan haltioissaan! Minä taas pakahdun ylpeydestä ammattikuntaani kohtaan. Tuleva 15 tunnin jouluaattovuoro saa uuden tärkeän merkityksen: myös pyhinä meillä Suomessa saa synnyttää ja syntyä turvallisesti.

Mutta saako enää? Paljon on tapahtunut seitsemässä vuodessa, eikä kaikkea muutosta voi kehua. Pieniä synnytyssairaaloita on lakkautettu ja nykyisistä synnytyssaleista tehdään tai on jo tehty valtavia yksiköitä, joissa hoidetaan muun muassa gynekologisia päivystyspotilaita, vuodeosastopotilaita, synnyttäjiä ja synnyttäneitä sekä leikkauspotilaita aina valmisteluista koko leikkauksen ajan heräämöhoitoon asti. Pitkittyneiden sairaalamatkojen vuoksi kaiken tämän lisäksi esim. Kuopiossa kätilöt jalkautuvat ambulansseihin hoitamaan matkasynnytyksiä. Muuttuva ja lisääntyvä työmäärä ei näy kätilöiden palkkapussissa eikä mittavana henkilöstömääränä, jollaista oikeasti tarvittaisiin tällaisen potilasmassan hoitoon.

Keväällä 2021 HUSin kätilöt nousivat otsikoihin, kun he toivat lehdistölle esiin huolensa potilasturvallisuudesta puuttuvien resurssien vuoksi. He pohtivat tosissaan, onko HUSin alueella kesällä turvallista synnyttää, vielä kun tiedettiin synnytysten määrän olevan kasvussa. Kätilöt kokivat, että johto ei ottanut huolta tosissaan. Johto vakuutti kaiken olevan mallillaan. Se ei riitä, että kätilö ehtii juuri ja juuri paikalle ponnistusvaiheeseen. Synnyttäjä kaipaa kätilön turvallista läsnäoloa läpi koko synnytyksen. Kätilö tarvitsee myös aikaa tarkkailla synnyttäjää rauhassa, jotta tilanteen muuttuminen poikkeavaksi nähtäisiin ajoissa. Tuntuu, että kätilöiden ammattitaito hukutetaan, sillä kätilöille ei anneta mahdollisuutta tehdä työtään niin hyvin kuin he osaavat ja haluavat. Kätilöiden on vaikea sietää sitä, että työtä ei saa tehdä koko suurella sydämellä.

Resurssiongelmat eivät rajoitu ainoastaan synnytyssaliin. Synnyttäneiden vuodeosastot ovat nekin yhdistyneet isommiksi gynen osastoiksi. Riittämätön määrä henkilökuntaa synnyttäneiden osastolla ei mahdollista esimerkiksi laadukasta ja riittävää imetysohjausta. Äidit ovat herkässä tilassa, ja kaipaisivat lämmintä ja kiireetöntä ohjausta uudessa tilanteessa. Imetyspettymys on erittäin kuormittava taakka äideille kantaa.

Kuinka kauan meillä on enää turvallista synnyttää? Vielä kätilöiden huoli turvattomuudesta ei näy tilastoissa. Edelleen meillä syntyy hyväkuntoisia vastasyntyneitä. Se ei saisi olla kuitenkaan mikään turvallisuuden mittari, vaan sen pitäisi olla itsestäänselvyys, eikä sitä pitäisi joutua kenenkään kätilön kiireen vuoksi pelkäämään. Jo nyt turvattomuus näkyy synnyttäjien kokemuksissa. Synnyttäjät pelkäävät etukäteen, että jäävät tulevassa synnytyksessä yksin ja vaille riittävää kivunlievitystä. Pelko taas vielä lisää entisestään tarvetta kätilön läsnäololle.

Kätilöt sinnittelevät, sillä olemme ylpeitä ammatistamme. Pyrimme lähes mahdottomassakin paikassa tarjoamaan jokaiselle synnyttäjälle turvallisen synnytyskokemuksen. Pyrimme ohjaamaan jokaista tuoretta perhettä niin paljon kuin he ohjausta tarvitsevat. Jakautumaan emme kuitenkaan pysty. Onkin ajan kysymys, milloin kätilöiden selkäranka katkeaa ja tämä korttitalo romahtaa?

Vai olisiko meillä sittenkin toivoa? Itse haluan uskoa, että on! Haluan uskoa, että myös päättäjät rupeavat arvostamaan suomalaisia kätilöitä siten, miten ulkomailla meitä arvostetaan. Varmuuden vuoksi aloitan kuitenkin opiskelemaan itselleni pakoreittiä.

Turvallista Maailman potilasturvallisuuspäivää kaikille 17.9.2021

 

Marjukka Poutiainen, Pohjois-Savon kätilöyhdistys

Jaa tämä postaus

Kätilöt bloggaa

Kätilöt bloggaa

Kätilöliiton blogi käsittelee ajankohtaisia aiheita kätilöiltä kätilöille.

Suomen Kätilöliitto on yksi Suomen vanhimpia ammatillisia järjestöjä ja sillä on pitkä perinne kätilöitä yhdistävänä tahona.

Haluaisitko sinä kirjoittaa blogiin?

Käy lukemassa tarkempi ohjeistus ja pistä kynä sauhuten.

Uusimmat postaukset

Blogikirjoitusten aihepiirit

Blogiarkisto