Bild av goodiebag och dess innehåll

NJF kongressen ur studerandes perspektiv

Den 4-6.5.2022 hölls den 22a NJF kongressen på Scandic Marina Congress Center i Helsingfors. Vi studerande fick äran att hjälpa till med förberedelser och under kongressen, som en del av vårt utvecklingsarbete. De flesta av oss var inte bekanta med Njf kongressen från tidigare, och när vi fick se hur kongressen tog sin början, fick vi inse att det var fråga om en väldigt stor händelse som många barnmorskor hade väntat på länge. Nu under flera år när det varit pandemibegränsningar, hade det också varit osäkert om man alls skulle kunna ordna kongressen. 

 

Vi fick både packa goodiebags och dela ut dem.  

Bild av goodiebag och dess innehåll
Bild av goodiebag och dess innehåll

Vi fick ta del av kongressens olika paralellsessioner och de stora föreläsningarna som kallades för “keynote” -föreläsningar. Vi hjälpte till under sessionerna med att föra mikrofonen till gästerna som hade frågor efter föreläsningarna. Paralellsessionerna var enligt tema och då vi inte hade sessioner där vi skulle hjälpa, fick vi själva välja vilka sessioner vi ville delta i.   

“Mina favoritämnen jag fick höra om var: Medikalisering i förlossning och graviditet, graviditet och förlossning för sårbara kvinnor och keynote-föreläsaren Mika Gisslers presentation om nordiska register, som hade en massa intressant statistik.  “ – Linda W, barnmorskestuderande 

Vi fick gå omkring på kongressen och visa hur man simulerar med en simuleringsdocka, som kallas för mamabirthie, utvecklad av Laerdal. Vi har använt produkten i skolan, så den var bekant från tidigare och vi alla gillar att använda den.  

Barnmorskestuderande Linda & Ronja visar hur man kan simulera med mamabirthie
Barnmorskestuderande Linda & Ronja visar hur man kan simulera med mamabirthie

Det var härlig stämning i pauserna mellan föreläsningarna. Man upplevde en känsla av gemenskap och det var roligt att gå omkring och prata med andra barnmorskor. Dessutom fick vi njuta av god mat och många mellanmål, vilket förstås alltid uppskattas.  

Trots att dagarna var intressanta och roliga, var de även långa och krävde mycket energi av en speciellt då hjärnan skulle jobba på ett annat språk. Föreläsningarna gick ju förstås på engelska, eftersom det var deltagare från många olika länder.  

“Det mest intressanta jag fick höra om på kongressen var om Min Barnmorska-projektet från Sverige. I projektet hade kvinnan samma barnmorska genom hela graviditeten, förlossningen och de första postpartum dagarna. Bland annat visade deras studie att antalet kejsarsnitt, instrumentella förlossningar, för tidiga födslar och igångsättningar minskade.” – Ronja L, barnmorskestuderande 

Kongressens andra dag, 5.5, firades nationella barnmorskedagen. Barnmorskeförbundet utsåg i år Hanna-Leena Melender till årets barnmorska. Förutom barnmorska är Hanna-Leena doktor i hälsovetenskap, lektor inom hälsobranschen, forskare och docent.  

Dagarna flög iväg och plötsligt närmade vi oss kongressens sista timmar. Vid det här laget hade vi hunnit lyssna på föreläsningar om allt från Covid-19 till digitalisering inom barnmorskeyrket och så mycket där emellan.  

Roligast var det att få uppleva gemenskapen barnmorskor emellan och att få diskutera med andra barnmorskor. Dessutom måste man erkänna att det nog inte var helt tråkigt att efter de senaste Covid-19 åren få samlas och träffa människor från andra länder igen.

Barnmorskestuderande på Arcada, klass BM18
Barnmorskestuderande på Arcada, klass BM18

Vi studeranden är tacksamma för att vi fått delta i kongressen och att våra blivande kollegor ivrigt delat med sig av sina erfarenheter. Nu har vi samlat inspiration för sista delen av våra studier och ser framemot att kanske få träffa en del av de finska kollegor vi pratat med på våra sista praktiker, men kanske också på våra framtida arbetsplatser.  

 

Tack för en fin kongress! 

Ronja Lindholm & Linda Wickström, Barnmorska 2018, Arcada 

Laerdals nätsida: https://laerdal.com/fi/ 

Jaa tämä postaus

Kätilöt bloggaa

Kätilöt bloggaa

Kätilöliiton blogi käsittelee ajankohtaisia aiheita kätilöiltä kätilöille.

Suomen Kätilöliitto on yksi Suomen vanhimpia ammatillisia järjestöjä ja sillä on pitkä perinne kätilöitä yhdistävänä tahona.

Haluaisitko sinä kirjoittaa blogiin?

Käy lukemassa tarkempi ohjeistus ja pistä kynä sauhuten.

Uusimmat postaukset

Blogikirjoitusten aihepiirit

Blogiarkisto